This page looks plain and unstyled because you're using a non-standard compliant browser. To see it in its best form, please upgrade to a browser that supports web standards. It's free and painless.

Global

Početna strana

Fond Strateške Kulture: Ustav Srbije na Briselskim mukama (video)

global | 13 Januar, 2015 20:51

Gost emisije: prof. dr Kosta Čavoški, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, akademik SANU-a i član Senata Republike Srpske

Domaćin emisije: mr Anja Filimonova – glavni urednik sajta Fond strateške kulture

Izvor: srbijadanas.net

Češki veteran iz NATO-a: Bio sam svedok genocida nad Srbima na Kosovu

global | 12 Januar, 2015 17:47

Češki potpukovnik koji je odlučio da vrati ordenje NATO Marek Obrtel izjavio je da je NATO zločinačka organizacija zbog zločinačke politike onih koji ga vode.

Marek Obrtel


"NATO ne bi bio takav kada bi zaista služio samo odbrani zemalja članica od spoljne agresije, ali je takva, zločinačka politika onih koji ga vode. Oni deluju pod lažnom parolom borbe za slobodu, demokratiju, ljudska prava i humanitarne ciljeve, a koriste je za agresiju po celom svetu", rekao je Obrtel.

On je za beogradske "Večernje novosti" pojasnio da zloupotreba NATO u praksi izgleda tako da bude napadnuta država koja zbog bilo kog razloga postane nepodobna, neposlušna, "ili jednostavno svetski hegemonisti imaju nekakve interese povezane sa njom".

"Prvo se iznutra rastura medijskim kampanjama, obojenim revolucijama, čačkanjem u najosetljivije tačke, etničke podele ili verske razlike. Prostije rečeno, destabilizuje se", naveo je Obrtel.

Prema njegovim rečima, zatim se nađu površni izgovori ili se iskoristi pre toga inscenirano nasilje nad stanovništvom.

"Onda nastupa NATO sa svojim jedinicama, praćen humanitarnim organizacijama i posmatračkim misijama, kao navodni zaštitnik ljudskih prava i sloboda. Brzo posle njih dolaze `biznismeni` i počinju da obnavljaju zemlju, odnosno da realizuje svoje interese", objasnio je Obrtel.

On je ocenio da je BiH "prošla donekle bolje nego Kosovo". "I najokoreliji pristalica teorije o tome kako se ravnomerno i pravedno pomaže `obema suprotstavljenim stranama` primetiće duboke razlike koje postoje između Republike Srpske i muslimansko-hrvatske federacije, naravno na uštrb Republike Srpske", naveo je Obrtel.

On je istakao da je Kosovo velika evropska tragedija. "Mogu slobodno da kažem da je reč o genocidu nad srpskim narodom. Dozvolili smo ili bolje reći prouzrokovali tako nešto u našoj kući u Evropi", naglasio je Obrtel.

Doktor Marek Obrtel, nekadašnji potpukovnik češke vojske, obratio se krajem protekle godine ministru odbrane Češke, zatraživši da mu se oduzme ordenje koje je dobio u NATO misijama od BiH do Avganistana.

On je kao neposredni povod za svoju odluku naveo aktuelne događaje u Ukrajini, ali je iz Generalštaba češke vojske izašao odmah zbog svega što je, kako ističe, vidio na Kosovu i Metohiji.

"Na Kosovu se dogodio genocid nad Srbima, koji je prouzrokovao Zapad... Bio sam svedok i kako narko-mafijaši postaju uvaženi predstavnici takozvane države Kosovo, a masovne ubice junaci", istakao je Obrtel.

 

Izvor: Blic.rs

Hrvatska nova Evropska sirotinja: Ulaskom u EU izgubili više od 100.000 radnih mesta, trećina stanovništva u siromaštvu!

global | 08 Januar, 2015 20:09

Ministar finansija Hrvatske, izjavio je da se hrvatska ekonomija poprilično srozala ulaskom u Evropsku uniju, te da su izgubili 100.000 radnih mesta i mnogo novca iz budžeta.


 

Činjenice su pokazale da same izmene zakona ne mogu doprineti borbi protiv korupcije i komplikovane birokratije. Osim što je ostala bez većih investicija, Hrvatskoj je otežana i saradnja sa tržištem Srbije, kao i Bosne i Hercegovine. Sve više postojećih firmi se zatvara, a ne otvara se dovoljno novih. Procenjuje se da čak trećina stanovništva živi siromašno.

Takođe, premijer Hrvatske je imao u planu reformaciju državnih i javnih preduzeća, kojom bi deo poslova iz državne službe prepustio javnom sektoru. Ovakva akcija je oštro iskritikovana, što je rezultiralo polovičnim reformama kojima sad niko nije zadovoljan.

Opozicija, na čelu sa HDZ-om oštro kritikuje aktuelnu vlast, govoreći da su nesposobni i da još uvek vuku korene socijalističke Jugoslavije.

Usvojeni Zakon o radu je i u Hrvatskoj doveo do velikih negodovanja aktivista za radna i socijalna prava. Pored svega, amandmani koji ograničavaju sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vreme nisu prošli, te će se ugovori morati stalno produžavati.

Kriza hrvatske ekonomije traje još od proglašenja nezavisnosti. Problem je napravila Tuđmanova politika divljeg kapitalizma koja je potpuno uništila privredu i obogatila samo odabranu elitu.

Poražavajuća je i činjenica da više hiljada hrvatskih preduzeća uopšte ne isplaćuje plate svojim radnicima.

Neminovno je da Hrvatska tone sve dublje u dugove nakon Tuđmanove politike i da su svi njegovi sledbenici zadužili državu još više, pokušavajući da otplate prethodne dugove, vrteći se tako u krug.

Mladi ljudi koji nemaju posao niti sigrunu budućnost, korupcija i razočaranost dovode do pojačanog nacionalizma slično kao u periodu devedesetih, samo što sada nisu krivi Srbi nego ćirilica.

Izvor: Web-tribune.com

Valid XHTML 1.0 Strict and CSS.
Powered by blog.rs