This page looks plain and unstyled because you're using a non-standard compliant browser. To see it in its best form, please upgrade to a browser that supports web standards. It's free and painless.

Global

Početna strana

Sinergija ili kako hranom pobediti rak

global | 06 Januar, 2015 22:38

Postoje sve više dokaza da određene komponente u hrani i piću koje koristimo (mineralna voda, vitamini, fitohemikalije, vlakna i masti) u interakciji jedni sa drugima daju telu maksimalnu zaštitu od bolesti i viši nivo zdravlja.

 

zdrava hrana
 

 

Ovaj novi nutricionistički koncept se zove sinergija hrane, i nije se mogla pojaviti u bolje vreme. Čitajući o tome, primetili smo da se uvek “naleće” na 10 istih namirnica, koje se pojavljuju u različitim poglavljima i  knjigama. Nazvaćemo ih 10 sinergičnih super namirnica, zbog toga što imaju sve sastojke sinergičkih potencijala.

Najbolje da idemo na neke od primera sinergične hrane u akciji. Naravno iz nedavnog istraživanja:

Paradajz i brokoli

Kombinacija koja je više nego efektna za usporavanje rasta tumora prostate. Dokazano u istraživanju, gde je mužjaku pacova dat ćelijski implant tumora prostate.

Jabuke sa korom

Smanjuju rizik od raka jer se ispostavilo da se neka od antitumorskih svojstava nalaze baš u jabukovoj kori. Tako da je najbolja kombinacija fitohemije u jabuci zajedno sa fitohemijom njene kore da bi se redukovao rizik od raka. Naravno, ovde treba imati na umu da se ne upotrebljavaju jabuke zatrovane pesticidima kojih ima najviše na i u kori.

Kuvani paradajz, naravno sa ljuskom i maslinovim uljem

98% moćnih fitohemikalija se nalaze u kori paradajza, zajedno sa velikim količinama karotenida. Apsorpcija ovih ključnih sastojaka je mnogo veća kada je paradajz kuvan i pomešan sa maslinovim uljem.

Krstonosno povrće (familija kupusa)

Dve fitohemije koje su prirodno mogu naći u ovom povrću su kambel i indol 3-karbinol, i veoma su aktivni u organizmu kada se kombinuju. Kambel i indol 3-karbinol su u mogućnosti da aktiviraju važne enzime, pomažu detoksifikaciji organizma i eliminišu kancerogene supstance pre nego što budu u stanju da oštete naše gene. Hrana koja je bogata kambelom uključuje prokelj i brokoli. A ostalo krstonosno ili krstašica povrće je bogato indol 3-karbinolom.

Da li je prerano da se napiše knjiga na ovu temu? Istina je da su istraživanja rađena samo na laboratorijskim životinjama, i da je potrebno mnogo više, ali ideja o sinergičnoj hrani je da nas vodi na put potpune preporučene udobnosti.

Ovo je put da se hranimo čitavom biljnom namirnicom, manje obrađenom namirnicom, put koji traži balans u okviru širokih dijetetskih obrazaca. Ne bi trebalo da se fokusiramo na jednu ili dve određene namirnice, već na “nizak nivo masti” i “nizak nivo ugljenih hidrata”.

Naučili smo da kada negujemo naša tela sa najboljim namirnicama koje priroda ima da ponudi, naša tela nam vraćaju sve to na isti način.

10 sinergičnih super namirnica

1. Integralne žitarice

Integralne žitarice imaju nizak nivo masti i nemaju holesterola. Sadrže 10-15% proteina i visok nivo vlakana, skroba, oligosaharida, minerala, vitamina, antioksidanasa, fitohemikalija, i često fitoestrogena. Sa svim ovim hranljivim materijama u jednom paketu, nije ni čudo da obezbeđuju toliko zdravstvenih beneficija, uključujući zaštitu od srčanih oboljenja, moždanog udara, dijabetesa, gojaznosti, kao i neke vrste raka.

2. Povrće – posebno tamno zelene boje

Bilo da je to povrće sa visokim sadržajem  vlakana, kao patlidžan ili su to krstašica povrće kao kelj i brokoli, sa svojim antitumorskim jedinjenjima. Mogu biti i iz porodice karaotenoida, kao što su šargarepa, slatki krompir i spanać, sa svojom bogatom mešavinom fitohemikalije. Uglavnom, poruka je jasna: što više to bolje! Jedite što više povrća, koliko god možete, i često koliko god želite. Tamno zeleno povrće se pojavilo na svim vrstama sinergičnih prehrambenih lista. Bogate su vitaminom C, imaju visok nivo kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i dobar izvor vitamina E.

3. Orasi

Orasi sadrže mononezasićene masti, kao I fitohemikalije. Većina doprinosi fitosterolima, koji u dovoljnim količinama pomaže snižavanju holesterola, poboljšava imunološki sistem i smanjuje rizik od nekih vrsta raka. Orasi sadrže i neke vitamine i minerale, kao vitamin E, kalijum, magnezijum. Dva oblika vitamina E imaju tendeciju da rade najbolje kada su zajedno, a to su alfa i gama tokoferol. Naći ćete ih u bademima i orasima. Takođe sadrže i omega 3 masne kiseline.

4. Čaj – naročito zeleni

Sa svakim gutljajem dobijate dve jake flavonoide – anthocianin i proanthocianidin, plus, zdrava doza katehina, koje mogu pojačati aktivnost antioksidanasa od oblika vitamina E.  Zeleni i crni čajevi sadrže antioksidanse polifenola, koji blokira oštećenje ćelija, koje mogu dovesti do raka. Fitohemija u čaju ima poluživot od nekoliko sati, pa ako jedan popijemo sad a drugi kasnije, biće to pun pogodak za naš organizam.

5. Maslinovo ulje

Postoje 30 i više fitohemija u maslinovom ulju, od kojih mnoge imaju antioksidantno i antiinflamatorno delovanje u organizmu, pomažući zdravlju srca i štite od raka. Naravno, mogu se naći i u maslinama.

6. Riba

Riba nudi zdravlje srcu  sa omega 3 masnim kiselinama, uz dozu kalijuma. Ona je takođe izvor vitamina D. Nedavno norveško istraživanje je pokazalo da konzumiranje ribe doprinosi višim mentalnim perfomansama u grupi ljudi između 70 I 74 godina. I zbog toga nemasna i masna riba imaju iste zdravstvene beneficije za naš organizam. Možda to nije samo do omega 3 masne kiseline, već kombinacija komponenti koje se nalaze u ribi. Ribe mogu imati odličnu sinergiju sa maslinovim uljem.

7. Paradajz

Paradajz sadrži sve četiri glavne karotenide, koji kao grupa imaju sinergiju. Malo je voća i povrća za koje može da se kaže ovako nešto. Paradajz takođe sadrži tri visoka antioksidansa koji zajedno imaju sinergiju, a to su beta-karoten, vitamin E, vitamin C, kao i likopena, koji ima sinergiju sa nekoliko vrsta hrane.

8. Limun

Cela porodica limuna je prepuna sinergije jer ima dosta vitamina C i fitohemikala, podgrupe flavones, koji imaju antioksidantno i antiinflamatorno delovanje u organizmu. Pomorandže takođe nude dva karotenoida. Grejpfrut je bogat antioksidansima likopena.

9. Laneno seme

Koren lanenog semena izgleda da ima sinergiju unutar sebe na mnogim nivoima kroz vlakna, biljnih estrogena i omega 3 masne kiseline. Ali seme može da ima sinergiju sa nekoliko drugih namirnica, kao što je riba i soja. Zapamtite, laneno seme je osnov, ako želite možete dodati jogurt ili žitarice.

10. Nemasno mleko

Mlečna hrana može biti osnova za zdrave kosti, kalcijum, vitamin D, protein, fosfor, magnezijum, vitamin A i B6, od kojih su neke sinergične zajedno. Kalcijum u kombinaciji sa vitaminom D, na primer, može da smanji rizik od raka debelog creva. Uključujte nekoliko mlečnih  obroka dnevno jer je takođe deo DASH-a (Dietary Approaches to Stop Hypertension) snižavanje visokog pritiska.

Što se tiče mleka i mlečnih proizvoda nekoliko stvari moramo da izuzmemo od preporuke. Pre svega ne preporučujemo mleko proizvedeno u velikim korporacijama a takođe ni proizvode od mleka kod istih.

Mlečne prerađevine kao po pravilu imaju mnogo dodataka od kojih većina nije za preporuku.

Takođe, ako se uoči bilo kakav probavni problem nastao od upotrebe mleka, treba ga izbegavati.

Svi sastojci u mleku mogu se nadomestiti upotrebom voća i povrća.

Ne zaboravite da naprimer peršun ima više kalcijuma od mleka.

Suština mudrosti u sinergiji hrane je evidentna. Predviđamo da će biti evidentna i pet godina nakon ovog teksta. Obaviće se na stotine i stotine studija ali ne više samo na pacovima. Želeli smo prvi da vam prenesemo ove uzbudljive vesti.

Autor: Vestinet.rs

Ljude truju kao pacove

global | 02 Januar, 2015 11:50

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija u Dejvisu tvrde da su domaće životinje koje jedu genetski modifikovanu hranu podjednako zdrave kao druga stoka. Oni se pozivaju na istraživanje za koje navode da je trajalo 30 godina. Međutim, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu dr Miladin Ševarlić kaže da to nije tačno.

 

miladin sevarlic

dr Miladin Ševarlić


Tvrdnje kalifornijskih istraživača usledile su kada je malo utihnuo pritisak američkih kompanija koje proizvode GMO na evropske zemlje. Stoga se nameće pitanje da li je ovo istraživanje verodostojno ili služi u komercijalne svrhe?

– Nisam ni veterinar, ni genetičar, ali tvrdim suprotno i to na osnovu brojnih istraživanja iz Veliki Britanije i Francuske, o Rusiji da i ne govorim, a oni su utvrdili štetnost GMO hrane po ljude i stoku. Ovo istraživanje kalifornijskih istraživača zvuči neargumentovano i naručeno od strane velikih kompanija koje ubiru ogromne profite prodajući ovu vrstu hrane. Očigledno je da se GMO lakše i brže proizvodi od tradicionalne hrane koju priželjkuju ljudi. Sve što nisu uspeli da uguraju u grlo potrošača, veliki proizvođači GMO ugurali su u grlo stoke.

Naslednicima rak i neplodnost

Koje posledice je izazvala GMO hrana na pacove?

– Sva istraživanja koja su vršena u laboratorijama na Istoku i Zapadu pokazuju da se kod eksperimentalnih pacova koji su jeli genetski modifikovane biljke, već u drugoj i narednim generacijama javlja niz problema, od alergija do otežanog rada nekih organa, pojava tumora i neplodnosti – kaže dr Ševarlić.


Ali sve što pojede stoka završi pre ili kasnije u ljudskoj ishrani?

– Naravno, sve što zadesi biljke i životinje zadesiće i ljude koji su na vrhu lanca ishrane. Setimo se samo bolesti ludih krava i stotine vrsta pesticida i svih drugih industrijskih inputa, kao što su aditivi, veštačke boje, veštačke arome, hormoni rasta i sve ostalo. I za to su nam stručnjaci iz nauke i marketinški aktivisti multinacionalnih kompanija govorili da su zdravstveno bezbedni, a pogledajte koliko je tih proizvoda u poslednjih 30 do 40 godina izbačeno iz upotrebe. Pri tom, neuporedivo više u Evropskoj uniji nego kod nas. Nažalost, veliki broj pesticida, aditiva, veštačkih aroma i dalje su u upotrebi i truju naše organizme.

Dakle jednu vrstu pesticida ili aditiva zabrane, a drugu puste u promet?

– Apsolutno. Svi mi smo samo eksperimentalni kunići, a naše zdravlje je direktno ugroženo. Pogledajte samo prodaju takozvanih bezalkoholnih osvežavajućih napitaka prepunih veštačkih zaslađivača. Na svakoj flaši piše kolika je preporučena dnevna količina, a niko ne govori šta se događa sa organizmom koji takav napitak prima 365 dana u godina, pa tako 40 ili 50 godina.

Zdrava hrana šansa Srbije

Da li je šansa Srbije u proizvodnji organske hrane?

– Organska hrana je svakim danom sve traženija i cenjenija u svetu, a i kod nas, pa bi na taj izazov Srbija morala što pre da odgovori. Proizvođači organske hrane kod nas su mali i teško mogu da kontinuirano podmiruju potrebe ozbiljnih kupaca u zemlji, a o značajnijim izvoznim poslovima da i ne govorimo. Potencijala ima, ali ga ne koristimo – kaže naš sagovornik.


Ima li leka toj pošasti?

– Takve proizvode treba zabraniti u radnjama blizu škola i uvesti drastične poreze na njih. Mnoge zemlje to već rade. Stoga je očekivano da kompanije koje proizvode brzu hranu ili još gore GMO čine sve da i naučnim istraživanjima potkrepe svoje teze o valjanosti te robe. Međutim, svako nezavisno istraživanje dokazalo je štetnost GMO hrane, ali proizvođači ne žele to da prihvate.

Šta čeka buduće generacije?

– Industrija je izgleda izgubila kompas u proizvodnji hrane, pa oni koji zgrću profit smatraju da moramo da pojedemo sve što nam stave u činiju. Niko ne vodi računa o budućim generacijama, kako će se razvijati i kakva deca će se rađati. Istraživanje koje je uradio ugledni profesor Seralini 2012. godine, ispitujući uticaj GMO kukuruza na zdravlje pacova, jasno govori da GMO hrana nije bezbedna.

 

Izvor: vesti-online.com

Valid XHTML 1.0 Strict and CSS.
Powered by blog.rs