« |
»
Ljude truju kao pacove
global | 02 Januar, 2015 11:50
Istraživači sa Univerziteta Kalifornija u Dejvisu tvrde da su domaće
životinje koje jedu genetski modifikovanu hranu podjednako zdrave kao
druga stoka. Oni se pozivaju na istraživanje za koje navode da je
trajalo 30 godina. Međutim, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu
dr Miladin Ševarlić kaže da to nije tačno.
dr Miladin Ševarlić
Tvrdnje kalifornijskih istraživača usledile su kada je malo utihnuo
pritisak američkih kompanija koje proizvode GMO na evropske zemlje.
Stoga se nameće pitanje da li je ovo istraživanje verodostojno ili služi
u komercijalne svrhe?
– Nisam ni veterinar, ni genetičar, ali tvrdim suprotno i to na osnovu
brojnih istraživanja iz Veliki Britanije i Francuske, o Rusiji da i ne
govorim, a oni su utvrdili štetnost GMO hrane po ljude i stoku. Ovo
istraživanje kalifornijskih istraživača zvuči neargumentovano i naručeno
od strane velikih kompanija koje ubiru ogromne profite prodajući ovu
vrstu hrane. Očigledno je da se GMO lakše i brže proizvodi od
tradicionalne hrane koju priželjkuju ljudi. Sve što nisu uspeli da
uguraju u grlo potrošača, veliki proizvođači GMO ugurali su u grlo
stoke.
Naslednicima rak i neplodnost
Koje posledice je izazvala GMO hrana na pacove?
– Sva istraživanja koja su vršena u laboratorijama na Istoku i Zapadu
pokazuju da se kod eksperimentalnih pacova koji su jeli genetski
modifikovane biljke, već u drugoj i narednim generacijama javlja niz
problema, od alergija do otežanog rada nekih organa, pojava tumora i
neplodnosti – kaže dr Ševarlić.
Ali sve što pojede stoka završi pre ili kasnije u ljudskoj ishrani?
– Naravno, sve što zadesi biljke i životinje zadesiće i ljude koji su na
vrhu lanca ishrane. Setimo se samo bolesti ludih krava i stotine vrsta
pesticida i svih drugih industrijskih inputa, kao što su aditivi,
veštačke boje, veštačke arome, hormoni rasta i sve ostalo. I za to su
nam stručnjaci iz nauke i marketinški aktivisti multinacionalnih
kompanija govorili da su zdravstveno bezbedni, a pogledajte koliko je
tih proizvoda u poslednjih 30 do 40 godina izbačeno iz upotrebe. Pri
tom, neuporedivo više u Evropskoj uniji nego kod nas. Nažalost, veliki
broj pesticida, aditiva, veštačkih aroma i dalje su u upotrebi i truju
naše organizme.
Dakle jednu vrstu pesticida ili aditiva zabrane, a drugu puste u promet?
– Apsolutno. Svi mi smo samo eksperimentalni kunići, a naše zdravlje je
direktno ugroženo. Pogledajte samo prodaju takozvanih bezalkoholnih
osvežavajućih napitaka prepunih veštačkih zaslađivača. Na svakoj flaši
piše kolika je preporučena dnevna količina, a niko ne govori šta se
događa sa organizmom koji takav napitak prima 365 dana u godina, pa tako
40 ili 50 godina.
Zdrava hrana šansa Srbije
Da li je šansa Srbije u proizvodnji organske hrane?
– Organska hrana je svakim danom sve traženija i cenjenija u svetu, a i
kod nas, pa bi na taj izazov Srbija morala što pre da odgovori.
Proizvođači organske hrane kod nas su mali i teško mogu da kontinuirano
podmiruju potrebe ozbiljnih kupaca u zemlji, a o značajnijim izvoznim
poslovima da i ne govorimo. Potencijala ima, ali ga ne koristimo – kaže
naš sagovornik.
Ima li leka toj pošasti?
– Takve proizvode treba zabraniti u radnjama blizu škola i uvesti
drastične poreze na njih. Mnoge zemlje to već rade. Stoga je očekivano
da kompanije koje proizvode brzu hranu ili još gore GMO čine sve da i
naučnim istraživanjima potkrepe svoje teze o valjanosti te robe.
Međutim, svako nezavisno istraživanje dokazalo je štetnost GMO hrane,
ali proizvođači ne žele to da prihvate.
Šta čeka buduće generacije?
– Industrija je izgleda izgubila kompas u proizvodnji hrane, pa oni koji
zgrću profit smatraju da moramo da pojedemo sve što nam stave u činiju.
Niko ne vodi računa o budućim generacijama, kako će se razvijati i
kakva deca će se rađati. Istraživanje koje je uradio ugledni profesor
Seralini 2012. godine, ispitujući uticaj GMO kukuruza na zdravlje
pacova, jasno govori da GMO hrana nije bezbedna.
Izvor: vesti-online.com
Dodaj komentar